Испечати

Екмек - Пченкарен леб

Екмек - Пченкарен леб

Состојки

  • 250 гр бело брашно
  • 150 гр пченкарно брашно
  • 150 мл млеко
  • 100 мл вода
  • 50 мл масло
  • 1/2 сув квасец
  • 1/2 пециво
  • 1/2 лажичка сол или по вкус

Подготовка

Лепчево ептен мекичко, а по вкус наликува на проја... Ние го бендисуваме...

Подготовка
1. Ги загреваме водата и млекото да ни бидат млаки.
2. Сите суви состојки ги промешуваме и кон нив ги додаваме влажните.
3. замесуваме меко тесто кое го оставаме да нарасне околу 1/2 час.
4. Го размесуваме, формираме векна, ја премачкуваме со вода, ја набрашнуваме со пченкарно брашно и и правиме засеци.
5. Ја оставаме да стаса додека ни се загрева рерната на 250 степени.
6. Ја печеме околу 10 минути на таа температура, па намалуваме на 200 степени.
7. Откако ќе се испече ја покриваме со крпа .