Испечати

Пекарски пинерлии

Пекарски пинерлии

Состојки

  • 850 гр брашно
  • 500 мл млеко
  • 1 свеж квасец
  • 1 лажица сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 100 мл масло
  • За премачкување
  • 2 јајца
  • 125 гр путер
  • фил урда или рендано сирење(400 гр)
  • Премачкување згора
  • 1 јајце ,сусам

Подготовка

Пекарски пинерлии се одлично печиво,многу се вкусни и брзо се приготвуваат.
Прво се раствора квасецот во малку млака вода,една лажица брашно и малку шеќер.Кога ќе се активира се додаваат сите наведени состојки за тесто и се меси мазно тесто.
Тестото се дели на 4 топки кои се оставаат да надојдат(да се дуплира обемот)
За смесата за премачкување ги матиме двете јајца со 125 гр путер (со миксер)
Секоја топка тесто се расукува како правоаголник и прво се премачкува со смесата од јајца и путер па се става урда или сирење.Сега корите ги виткаме од двете страни наизменично и вака свитканите ролати ги ставаме во плех обложен со хартија.Ги сечеме на шарчиња со сакана големина и оставаме да нараснат.
Пред да ги печеме пинерлиите ги мачкаме со изматено јајце и наросуваме со сусам.Печеме во загреана рерна на 180 степени околу 20 до 25 минути.
На здравје!