Испечати

Страчатела колач (без печење)

Страчатела колач (без печење)

Состојки

  • Состојки
  • 200 гр мелени бисквити Винчини
  • 100 гр маргарин
  • Состојки за крем
  • 250 мл слатка павлака
  • 200 мл кисела павлака
  • 100 мл млечна чоколада
  • 10 гр желатин
  • 100 гр темна чоколада со 75 % какао
  • 100 мл слатка павлака

Подготовка

Колачот се подготвува брзо, а се јаде уште побрзо.
Се мелат бисквитите и се посипуваат со 100 грама растопен маргарин. Смесата се става на дното на округол плех со обрач бр.20. Со помош на чаша убаво се притиска.
Се остава на страна.
За кремот прво кратко ја матиме слатката павлака, ја додаваме и киселата павлака и пак кратко матиме.
Желатинот го раствараме во 100 милилитри вода и го оставаме да набабри. Потоа кратко го загреваме за да се стопи и кон него додаваме од кремот, убаво помешуваме и го ставаме во кремот. Мешаме и кон кремот сега ја додаваме и исечената млечна чоколада на коцки. Приготвениот крем го сипуваме врз бисквитите.
Во микробранова печка ставаме 100 милилтри слатка павлака и 100 грама темна чоколада и загреваме на 1 минута. Ја мешаме смесата и ставаме врз колачот на неколку места. Со стапче за ражничиња или со нож ја распоредуваме чоколадната смеса низ кремот.
Колачот потоа се става во фрижидер и треба да одстои неколку часа.Најдобро ви е да го подготвите навечер и да одстои преку ноќ.