Чоколаден чизкејк (без печење)
Состојки
- за подлога
- 250 гр мелени бисквити
- 120 гр путер/маргарин
- чоколаден крем
- 500 гр крем сирење
- 250 гр чоколадо
- 250мл слатка павлака
- 90 гр шеќер во прав
- 2 лажички ванила
- чоколаден прелив
- 120 гр слатка павлака
- 100 гр чоколадо
Подготовка
Бисквитите ги мешаме со растопениот путер, да се добие смеса налик на песок, па ја истураме во обложен калап бр 24-26. Ја натапкуваме смесата во калапот, и го ставаме во фрижидер.
Крем сирењето го биеме со миксер заедно со шеќерот во прав, и екстрактот од ванила, па го додаваме растопеното чоколадо. Настрана ја биеме слатката павлака, па двете ги соединуваме. Истураме над подлогата од бисквити.
Најгоре го ставаме чоколадниот прелив. На тивок оган, мешаме заедно слатката павлака со чоколадото ситно сецкано, додека не се растопи и го истураме во калапот врз кремот.
На здравје!