Домашна сукана баклава
Состојки
- за тесто
- 500гр брашно
- 250гр кисела вода
- 125мл масло
- фил
- 250гр мелени и сецкани ореви
- за потурање
- 70гр маргарин
- 150мл масло
- шербет
- 1л вода
- 1л шеќер
- 150 гр густин за сукање
Подготовка
Од состојките за тестото се замесува тесто и се дели на 50 топчиња. Секое топче се расукува со густин се редат по 5 корички од тие 5 корички се прави една кора колку тавчето.
Од мали кори сукате една голема и се редат во подмачкано тавче бр 24 ,2-3 кори, па прскате ореви и се така додека се потрошат корите.
Врз последната кора не се става ореви.
Кога е цела баклаава усукана се сече на парчиња и врз неа се става маргаринот загреан со маслото.
Баклавата се пече на тивко околу 2 часа.
Печената баклава се остава една ден да стои па наредниот ден се попарува со топол шербет,шербетот не треба да биде многу густ.
За сукање на корите по рецепт беше 150 гр густин мегутоа јас потрошив 100 гр.
Мегу секоја коричка кога ги сукате се става густин и кога се сука пак големата кора пак се сука на густин.
ПРОБАЈТЕ НЕМА ДА ЗГРЕШИТЕ ПРЕВКУСНА БАКЛАВА !
На здравје !!