Испечати

Кремаст десерт со пишкоти - тирамису без маскарпоне (без печење)

Кремаст десерт со пишкоти - тирамису без маскарпоне (без печење)

Состојки

  • 400 гр. пишкоти
  • Фил
  • 700 мл. млеко
  • 4 лажици шеќер
  • 2 пудинга (ванила и чоколада) или по желба
  • 500 мл. слатка павлака
  • За потопување на пишкотите
  • 250-300 мл. млеко
  • 1 мала лаж. инстант кафе
  • За декорација
  • 50 гр. рендана чоколада блок

Подготовка

Овој лесен и вкусен десерт јас го нарекувам и тирамису без маскарпоне. Ме потсетува на тирамису, кремаст десерт со пишкоти, а наместо маскарпоне ставив пудинг и слатка павлака.
Најпрво се подговува пудингот. Се вари пудингот со млекото и 4 лажици шеќер, иако ако го пробате ќе видите дека не е баш благо сепак не додавајте шеќер бидејќи филот ќе се облажи и од пишкотите кои имаат доволно шеќер.
Посебно се мати слатката павлака.
Откако сварениот пудинг ќе се олади постепено се додава изматената слатка павлака. Со тоа филот е готов.
Во сад ставаме околу 250-300мл. млако млеко растворено со 1 мала лажичка инстант кафе. Со оваа смеса се потпопуваат пишкоти само секунда кратко и се редат пишкотите во првоаголен плех 35х25.
Па се става пола од филот и се нанесува рамномерно по пишкотите. Истото се повторува и со другата половина пишкоти и фил. Над филот се ренда блок чоколада за декорација или какао по желба како сакате.
Готовиот десерт се остава во фрижидер на ладно да отстои најмалку 8 часа или најдобро да отстои до следниот ден.
Се сече на коцки и се служи.