Испечати

Лажна панакота во чаша

Лажна панакота во чаша

Состојки

  • Состојки за овошен дел
  • 400 гр вишни
  • 4 лажици шеќер
  • 2 желатин пакување од 10 гр
  • Состојки за бел дел
  • 750 мл млеко
  • 2 пудинга од ванила
  • 4 лажици шеќер

Подготовка

Едноставен, освежителен десерт во чаша. Лажна панакота е бидејќи белиот дел е всушност приготвен пудинг, а не крема со желатин, но вкусот е прекрасен.
Во сад го додаваме овошјето со 4 лажици шеќер и 4 лажици вода. Вишните беа замрзнати и пуштија и дополнително вода, значи ако се употребува свежо овошје може да се додаде уште неколку лажици вода. Да поврие малку овошјето околу неколку минути и се остава малку да олади.
Овошјето кратко се блендира со рачен блендер. Кон овошјето се додаваат 2 пакетчиња желатин растворен со 4 лажици вода. Овошниот дел се става во 4 чаши до половина. Се ставаат чашите во фрижидер да одстојат 3 часа.

За белиот дел се става млекото да зоврие. Кон ова се додават 2 пудинзи помешани со шеќерот и 4 лажици вода. Кога кремот се згусне се полева овошниот дел од панакотата. Повторно во фрижидер и после 1 час десертот може да се изеде целиот.