Сукани парени банички со сирење
Состојки
- 20гр. свеж квасец
- 1/2 лажичка сол
- 100мл. масло
- 700гр. брашно
- 400мл. вода (млака)
- фил
- 300гр. сирење
- за попарување
- 300мл. вода
- 50мл. масло
- масло за попрскување на корите
Подготовка
Подготовка
Брашното со квасецот, солта и зејтинот го замесуваме со топла вода. Од тестото формираме неколку топки, големината и бројот на топчињата тесто зависат од површината на која ќе ги сукате.
Топчињата ги сукаме попрскуваме со неколку лажици зејтин ставаме од дробеното сирење и ги формираме во банички. Вака подготвените банички ги ставаме во плех. Печеме на 200степени убаво да заруменат.
Од како баничките ќе се испечат попарете ги со врелата вода и зејтинот и повторно вратете ги во рерната да ја впијат течноста.
На здравје!!!