Испечати

Сукани парени банички со сирење

Сукани парени банички со сирење

Состојки

  • 20гр. свеж квасец
  • 1/2 лажичка сол
  • 100мл. масло
  • 700гр. брашно
  • 400мл. вода (млака)
  • фил
  • 300гр. сирење
  • за попарување
  • 300мл. вода
  • 50мл. масло
  • масло за попрскување на корите

Подготовка

Подготовка
Брашното со квасецот, солта и зејтинот го замесуваме со топла вода. Од тестото формираме неколку топки, големината и бројот на топчињата тесто зависат од површината на која ќе ги сукате.
Топчињата ги сукаме попрскуваме со неколку лажици зејтин ставаме од дробеното сирење и ги формираме во банички. Вака подготвените банички ги ставаме во плех. Печеме на 200степени убаво да заруменат.
Од како баничките ќе се испечат попарете ги со врелата вода и зејтинот и повторно вратете ги во рерната да ја впијат течноста.
На здравје!!!