Испечати

Баклава со ореви и сусам

Баклава со ореви и сусам

Состојки

  • 1/2 кг кори за баклава
  • 700мл масло
  • 200гр сусам
  • 200гр презла
  • Фил
  • 300гр ореви
  • Шербет
  • 300гр шеќер
  • 200мл вода
  • 1 лимон

Подготовка

Прво ја ставаме едната кора на маса, ја попрскуваме со масло, презла и сусам (предходно пропржен на тивок оган)
Постапката ја повторуваме и со втората кора, на третата ја повторуваме постапката и на крајот по должина ставаме ореви и мотаме во ролат.

Постапката ја повторуваме со сите кори.
Откако тавата ке се наполни со ролатчиња од кори, полека со остар нож ја сечиме во коцки.
Ја попрскуваме со преостанатото масло.
Се пече на тивко полека додека не добие златна боја.
Наредниот ден го приготвуваме шербетот кој врие само 10 до 15 мин. и се става лимонот.