Испечати

Печена пастрмка со зеленчук

Печена пастрмка со зеленчук

Состојки

  • Состојки
  • 600 гр риба пастрмка (2 парчиња)
  • 1 главица кромид
  • 2 моркови
  • 4 компири
  • 5 чешниња лук
  • 150 мл бело вино
  • 1 лимон
  • Од зачини сол,магдонос
  • Сос од лук
  • 1 главица лук
  • 1/2 китка свеж магдонос
  • 1 лажица сол
  • 1 лимон-сок
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 2 лажици маслинов зејтин

Подготовка

Пастрмката убаво исчистена и измиена ја посолуваме внатре и однадвор и ја ставаме во тава во која ќе ја печеме. Посипуваме врз неа зејтин (околу 3 лажици). Ја засекуваме на неколку места и таму ставаме половина чешне лук. Зеленчукот го сечеме на парчиња и го ставаме околу рибата. Полеваме со сок од 1 лимон и со белото вино и поросуваме со свеж магдонос. Рибата ја ставаме да се пече на 200 степени околу 45 минути.
Во мегувреме го подготвуваме сосот. Лукот го толчиме со 1 лажица сол. Додаваме свеж магдонос и пак толчиме. Потоа додаваме сок од лимон,оцет и маслинов зејтин. Со сосот ја полеваме рибата пред служење.