Испечати

Чизкејк со боровинки

Чизкејк со боровинки

Состојки

  • За подлога
  • 200 гр мелени бисквити
  • 300 гр шеќер во прав
  • 125 гр стопен путер
  • За крем
  • 500 гр крем сирење
  • 4 јајца
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 150 гр шеќер
  • 200 гр боровинки
  • 150 гр шеќер
  • 1-2 лимонов шекер
  • 100-150 мл вода
  • 1 лажица нишесте
  • 200 гр слатка павлака

Подготовка

Се мешаат шеќерот и мелените бисквити, па им се додава стопениот путер и повторно се меша додека не се навлажнат сувите делови. Смесата се натапкува на дното и малку на страниците во огноотпорен сад бр.26. Рерната се загрева на 160С. Се спрема кремот од ванила. Крем сирењето се мати со шеќерот, па се додава ванилата и постепено претходно разматените јајца со жица или вилушка. Смесата се истура врз подлогата и се става да се пече околу 25 минути. Откако е печена се спрема филот од боровинки. Се пасира овошјето и заедно со шеќерот и најмалку половина од водата се става на умерена рингла да се вари. По 5 минути се додава раматеното нишесте во останатата вода и се меша додека згусти. Густината треба да е како фарситура, густа, но сепак течна. Ако користите оранжериски боровинки додадете лимон шеќер и ви препорачувам 2 пакетчиња или пак кора и сок од лимон. Шумските си имаат појак и подобар вкус сепак. Делот од боровинки се премачкува врз ванила делот и откако ќе олади врз него се премачкува со изматена слатка павлака, па се украсува по желба. За убави парчиња препорачливо е тортата да отстои во фрижидер неколку часа или преку ноќ.