Испечати

Мојот козињак

Мојот козињак

Состојки

  • 450 гр брашно
  • 1 јајце
  • 300мл млеко
  • 120 гр кафен шеќер
  • 1паковка сув квасец
  • 160гр растопен путер
  • 100 гр суво грозје
  • 100гр сецкани мигдали

Подготовка

Во стаклен сад ги помешуваме растопениот путер млекото и јајцето.
Откако ќе ја соединиме таа течност го додаваме шеќерот и квасецот.
Постепено го додаваме брашното,квасецот,сувото грозје и ситно сецканите мигдали.
Јас имав ставено полумелени.
Мешамесо дрвена лажица.
Смесата е малку леплива.
Оставаме да одмори околу половина час, а потоа го префрламе во калап.
Повторно го оставаме во калапот да постои околу 30 минути.
Печеме во загреана рерна а потоа намалуваме на 150.
Нека се пече малку подолго.
Откако е печено оставете го да одмори 5 минути во калапот а потоа извадете го и превртете го.
Ќе добиете една убава плетенка.
Служете го со чај или кафе. Нека ви е слатко.