Испечати

Брза фокача со млад кромид, домати и маслинки

Брза фокача со млад кромид, домати и маслинки

Состојки

  • За тесто
  • 400 гр брашно
  • 200 мл млака вода
  • 20 гр свеж квасец или 1 пакетче сув
  • најмало филџанче масло
  • 1 лажиче сол
  • 1 рамно лажиче шеќер
  • За над тестото
  • 2 млади кромитчиња со се перцата
  • 1 младо лукче, белиот дел (ако сакате)
  • 1 домат
  • неколку маслинки
  • крупна сол, оригано и маслиново масло

Подготовка

Во млаката вода растворете го квасецот со шеќерот и малку брашно. Оставете го да запени, потоа со сите состојки замесете меко глатко тесто. Мене ми требаше уште малку вода, но тоа веројатно зависи и од типот на брашното како и млакоста на водата.

Премачкајте го со масло да не лепи, покријте го и иставете го 20 мин да нарасни.
Потоа извадете го тестото од вангла и раплескајте го во тепсија (користев 28) обложена со пек-хартија до самите рабови.

Со помош на рачка од дрвена лажица направете дупчиња во тестото и наредете ја со ситно сечкан кромид, тенки парчиња домати (секако и шери доматчиња одлично би се вклопиле овде наместо стандардите) и наредете маслинки.
На крај посолете со крупна сол и оригано и попрскајте или премачкајте ја со маслиново масло.

Покријте ја и оставете ја уште 20 минути, па печете ја во загреана рерна на 200С околу 40на минути.