Tегнета вртена кора
Состојки
- за тесто
- 600гр брашно
- 300-350мл топла вода
- 1/2 коцка свеж квасец
- 70мл масло
- 1 супена лажица сол
- 1 супена лажица шекер
- за фил
- 2 страка праз
- 100мл масло
- 50 мл вода
- сол по вкус
- масло по потреба за тегнење на корите
Подготовка
Се меси тестото намеко и веднаш се прават топчиња секое топче се расукува како мала кора.
Секоја кора се намрсува убаво со масло од двете страни и се остава да одмори 10 минути.
Празот се сецка ситно и заедно со маслото и водата се пржи се додека водата испари. Се посолува по вкус.
Потоа на намрсена работна површина полека се тегнат коричките се прскаат со малку масло и со празот и се виткаат во круг во тавчето.
Се остава да стаса 30 минути, а потоа се попрскува со масло и се пече на 160 степени додека добие убава румена боја.
Откога ќе се извади се премачкува со масло и вода и се покрива со најлон и крпа за да омекне на здравје !!!