Испечати

Tегнета вртена кора

Tегнета вртена кора

Состојки

  • за тесто
  • 600гр брашно
  • 300-350мл топла вода
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 70мл масло
  • 1 супена лажица сол
  • 1 супена лажица шекер
  • за фил
  • 2 страка праз
  • 100мл масло
  • 50 мл вода
  • сол по вкус
  • масло по потреба за тегнење на корите

Подготовка

Се меси тестото намеко и веднаш се прават топчиња секое топче се расукува како мала кора.
Секоја кора се намрсува убаво со масло од двете страни и се остава да одмори 10 минути.
Празот се сецка ситно и заедно со маслото и водата се пржи се додека водата испари. Се посолува по вкус.
Потоа на намрсена работна површина полека се тегнат коричките се прскаат со малку масло и со празот и се виткаат во круг во тавчето.
Се остава да стаса 30 минути, а потоа се попрскува со масло и се пече на 160 степени додека добие убава румена боја.
Откога ќе се извади се премачкува со масло и вода и се покрива со најлон и крпа за да омекне на здравје !!!