Испечати

Тробојна штрудла

Тробојна штрудла

Состојки

  • Тесто
  • 500 гр брашно
  • 1 јајце
  • 25 гр квасец
  • 40 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 2 лажици масло
  • прстофат сол
  • 300 мл млако млеко
  • Фил од ореви
  • 200 гр мелени ореви
  • 100 гр шеќер
  • 1 белка
  • малку рум
  • 100 мл врело млеко
  • Фил од мак
  • 200 гр мелен мак
  • 100 гр шеќер
  • 1 белка
  • малку рум
  • кора од лимон
  • 150 мл врело млеко
  • плус 300 гр мармалад од кајсии

Подготовка

Најпрво се прават филовите. Во сад се става врело млеко и шеќер да поврие да се растопи шеќерот се додаваат оревите, румот .... и се трга настрана да олади.
Исто се прави и со макот.
1. Се замесува тесто од сите состојки и се остава да надојде. Кога ќе стаса тестото се дели на 6 топки. По три топки одат за една штрудла. Значи излегува од оваа количина 2 штрудли.
2. Се зема едното тесто се расукува се премачкува со мак. Се зема второто тесто се расукува и се става врз првото тесто и се премачкува со ореви. Се зема третото тесто се расукува и се става врз второто тесто и се премачкува со мармалад. Потоа сите теста полека заедно се виткаат во ролат.Така се прави и со другите топки за да се добие уште еден ролат. Се става во долга тава и се остава да стасаат штрудлите. Се премачкуваат со 2 жолчки се прободуваат ролатите со долго стапче до дното за да не пукаат.
3. Се печи на 170С околу 40 мин.Превкусна е пробајте да ја направите.
Добар апетит.