Чоколадна торта со рум
Состојки
- 4 јајца
- 100гр шеќер
- 1 пециво
- 200гр маргарин
- 150 гр чоколадо за готвење
- 4 лажици брашно
- Фил
- 500 мл слатка павлака
- 100 гр бело чоколадо
- 300 гр чоколадо за готвење
- 1 шишенце екстракт рум
Подготовка
Торта која што се топи во уста...
Чоколадото е незаменливо во секој мој десерт, просто го обожаваме сите дома.
Ова е превкусна торта која буквално се топи во уста.
Јајцата и шеќерот ги матиме со миксер и откако ќе бидат убаво изматени ги додаваме брашното и чоколадото 150 гр кое претходно го имаме растопено заедно со маргаринот. Го додаваме и прашакот за пециво и се' заедно матиме уште малку додека не се соеднинат сите состојки и не добиеме убава смеса.
Вака добиената смеса ја ставаме во набрашнета тепсија или калап ако имате уште подобро. Јас немав калап во моментот и ја печев во тепсија бр30.
Печеме во загреана рерна околу 20-30 минути зависно од тоа како ви пече самиот шпорет. Дали е готова проверувам на оној стар начин со чепкалка за заби.
Додека се печи тортата во тенџере на оган ја ставаме павлаката и чоколадото и ги мешаме постепено додека не се соединат.
Штом е готова тортата малку ја оставаме да олади и од горе на полеваме со румот, кој и дава преубав шмек.
Половина од слатката павлака ја ставаме на тортата, а другата половина ја оставаме убаво да олади.
Тортата исто ја оставаме да се олади и здрви првиот слој од слатка павлака и чоколадо. Остатокот од филот го матиме со миксер и го мачкаме најгоре на тортата. Декорираме со рендано бело чоколадо и лешници.