Испечати

Чоколаден колач со малини

Чоколаден колач со малини

Состојки

  • Кора
  • 5 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици зејтин
  • 6 лажици млеко
  • 6 лажици вода
  • 6 лажици брашно
  • 2 лажици какао во прав
  • 1 пециво
  • Шербет за кората
  • 200 мл вода
  • 5 лажици шеќер
  • Фил од малини
  • 350 мл вода
  • 3 лажици шеќер
  • 300 гр малини
  • 1 пудинг од ванила
  • 2 лажици густин
  • Ганаш крем
  • 500 мл слатка павлака
  • 200 гр темна чоколада со 75 % какао
  • 200 гр млечна чоколада

Подготовка

Комбинацијата од чоколада и малина секогаш е добитна комбинација.
Прво се матат јајцата со шеќерот додека да избели смесата. Се додават зејтинот,млекото и водата и низ сито се додава брашното,какаото и пецивото.Се меша и кората се пече во калап бр.28 на 180 степени околу 20 минути.
Додека се пече кората,се става шеќерот и водата за шербетот на оган.Се меша да се стопи шеќерот и да вријат заедно 1 минута и се трга на страна.На оладена кора се става насекаде од оладениот шербет.Кората треба да остане во калапот.
За филот од малини се става водата со малините.Кога ќе зоврие,се остава да врие 1 минута и се додава пудингот од ванила,густинот и 3 лажици шеќер се заедно измешано со 2 -3 лажици вода.Кога ќе згусне се полева врз кората.
За ганаш кремот на тивко на оган се става слатката павлака и чоколадите искршени на коцки во павлаката. Постојано се меша за да се стопат чоколадите и да не се дозволи да зоврие кремот.Кога сосема се стопени чоколадите се трга кремот на страна.Откако малку ќе олади кремот,се полева врз кремот од малини.
Треба да одстои во фрижидер барем 3 часа,најдобро 1 ноќ и потоа може да се сладите.