Испечати

Крафин - благ леб за Велигден

Крафин - благ леб за Велигден

Состојки

  • 600 гр брашно
  • 2 јајца
  • 150 мл млеко
  • 2 лажици сув квасец
  • 70 гр путер
  • 100 гр шекер
  • 2 ванила
  • За полнење
  • 100 гр суво грозје
  • 100 гр суви кајсии
  • 100 гр путер

Подготовка

Ова еден вид на благ леб за Велигден.
Во просеаното брашно додајте квасец, сол, шеќер и ванила.
Млекото стоплете го, а путерот растопете го.
Во садот додајте јајца, млеко, путер и заместе тесто. Во тестото изрендајте кора од портокал. Оставете го на топло место да стаса.
Тестото поделете го на три топки.
Топката рассукајте ја премачкајте со путер, ставете суво грозје и сечкани суви кајсии. Тесто завиткајте го во ролат, ролатот пресечете го во должина на пола, но не до крај. Завиткајте го во полжав. Другиот дел од ролат виткајте го врз полжавот, така да оди тестото нагоре. Ставете ги во форми и оставете на 15 минути да отстои. Печете во загреана рерна на 220 степени околу 50 минути.
Готовите крафини наросете ги со шеќер во прав.
Добар апетит!