Испечати

Киндер пингвин

Киндер пингвин

Состојки

  • за тесто
  • 5 јајца
  • 1 лажица мед
  • 4 лажици шеќер
  • 2 лажици какао
  • 2 лажици масло
  • половина прашок за пециво
  • за фил
  • 200мл слатка павлака
  • 100мл млеко
  • 100гр шеќер во прав
  • 1 пакетче желатин(растворен во 20мл ладна вода)
  • за глазура
  • 100гр чоколадо
  • 2 лажици масло
  • 3 лажици млеко
  • 3 лажици маргарин

Подготовка

Се матат прво белките со шеќерот, потоа се додаваат жолчките, медот, маслото и на крај сувите состојки.
На намрсен плех со маргарин се распоредува смесата и се печи во загреана рерна на 180 степени 7-8мин зависи од рерната.
Се мати слатката павлака и кога ќе се зацврсти се додава шеќерот, млекото и растопениот желатин малку по малку матејки со миксерот(предходно киснет 10мин во 20мл ладна вода).
Тестото се сечи на половина, се премачкува со филот. Се остава 15тина мин и одозгора над филот се става другата половина од тестото.
Се премачкува со глазура.
Се остава убаво да се излади (3-4часа)пред да се сечи.