Киндер пингвин
Состојки
- за тесто
- 5 јајца
- 1 лажица мед
- 4 лажици шеќер
- 2 лажици какао
- 2 лажици масло
- половина прашок за пециво
- за фил
- 200мл слатка павлака
- 100мл млеко
- 100гр шеќер во прав
- 1 пакетче желатин(растворен во 20мл ладна вода)
- за глазура
- 100гр чоколадо
- 2 лажици масло
- 3 лажици млеко
- 3 лажици маргарин
Подготовка
Се матат прво белките со шеќерот, потоа се додаваат жолчките, медот, маслото и на крај сувите состојки.
На намрсен плех со маргарин се распоредува смесата и се печи во загреана рерна на 180 степени 7-8мин зависи од рерната.
Се мати слатката павлака и кога ќе се зацврсти се додава шеќерот, млекото и растопениот желатин малку по малку матејки со миксерот(предходно киснет 10мин во 20мл ладна вода).
Тестото се сечи на половина, се премачкува со филот. Се остава 15тина мин и одозгора над филот се става другата половина од тестото.
Се премачкува со глазура.
Се остава убаво да се излади (3-4часа)пред да се сечи.