Испечати

Велигденска путер погача

Велигденска путер погача

Состојки

  • 1 КГР брашно
  • 250мл топло млеко
  • 250мл топла вода
  • 40гр свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 4 лажици масло
  • 1 лажица оцет
  • 1 јајце
  • 1 белка
  • 100гр растопен путер
  • 1 жолчка + 1 лажиче јогурт+ 1 лажиче масло за премачкување

Подготовка

Во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно.
Оставаме да се активира.
Потоа во вангличка ги спојуваме квасецот, сол, масло, оцет, јајце и белка.
Промешуваме.
Додаваме брашно и замесуваме средно меко тесто, кое не лепи на рацете.
Го покриваме со проѕирна фолија и оставаме да се дуплира.
Потоа без премесување го делиме на 3 топки.
Едната топка ја тргаме на страна, а двете топки ги делиме на по 2 дела.
Од првото големо топче сучиме кора.
Јас многууу танко премачкав со путер при расукувањето.
Ја делиме на 8 триаголници и правиме по 3 засеци, како на сликата.
Виткаме кифли.
Ги редиме во малку намастена тава.
Сега земаме три топчиња.
Ги расукуваме како мали корички и ги премачкуваме со растопен путер двете.
Редиме една врз друга.
Од вака подготвени формираме кора.
Ја делиме на 8 дела, триаголници.
На секој триаголник во средината му правиме засек.
Тука со рака ги завиткуваме.
Ги редиме меѓу кифличките.
Од останатото 4 топче сучиме правоаголна кора, која ја виткаме како ролат.
Ја сечеме на 3 парчиња поголемки и едно мало за во средината.
Ги сечиме и нив накосо и ги поставуваме во средината.
Погачата ја покриваме и оставаме да втаса 20 минути.
Ја премачкуваме со премазот и ја печиме во загреана рерна на 180 с околу 30 м

Рецептот е од мојата пријателка Јета.
Таа печела во тава бр 28 од цела количина, а јас правев од половина количина на состојки и печев во тава бр 26.