Хиландарски грав (посно)
Состојки
- 3 литри вода
- 300-350 гр грав
- 1 ловор лист
- За запршка
- 1 лажица мелен пипер
- лажиче црн пипер
- 1 лажиче сол
- 2 главици кромид
- 1чешне лук
- 1 патлиџан
- 100 мл маслиново масло
Подготовка
Рецепт кој го користеле монасите во Хиландара.
Рецептата е од Светогорскиот кувар.
Мислам дека ќе ви послужи на сите што постите.
Гравот исчистете го и измијте го.
Прекријте го со вода и нека се вари.
Ставете му ловор лист.
Додека се вари гравот, во тавче на страна на маслиново масло испржете го ситно сецканиот кромид илук.
Нека се издинста убаво, па додајте го исецканиот патлиџан, мелен пипер, а потоа сите зачини.
Варениот грав прелејте го со оваа запршка.
Убаво промешајте го и префрлете го во тавче да се запече во добро загреана рерна.
Печете додека не фати коричка на површината.
На здравје