Пирошки со фил од компир праз и печурки (посно)
Состојки
- За тесто
- 500 гр брашно
- 250 мл вода
- 1 чашка масло
- 2 лажички шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 сув квасец
- За полнење
- 2 средни компири
- 1/2 страк праз
- 100 гр свежи шампињони
- Мешан сув зачин, сол и бибер по вкус
Подготовка
Не верував дека комбинацијава со ваков фил, што ја направив по идеја на мајка ми, ќе биде толку многу вкусна, навистина ме воодушевија пирошкиве.
Подготовка
Се замесува тестото со млака вода и се остава да стаса. Додека тестото стасува го припремаме филот. Компирите ги вариме па ги рендаме. Празот го сечкаме на ситни парченца и го пропржуваме на малку масло. Ги додаваме сечканите печурки и нив ги пропржуваме да им испари течноста. На крајот ги додаваме ренданите компири и заедно целата смеса ја упржуваме до соединување. Зачинуваме по вкус и желба, па смесата ја оставаме да олади. Откако тестото ќе стаса, се рассукува голема кора и се вадат правоаголници кои се полнат со филот се виткаат и се пржат на загреано масло.