Посна, лута мусака со грашок и ориз
Состојки
- 1 главица сецкан кромид или 1/3 страк праз
- 1 морков
- 1 лута везена пиперка
- 1 филџан грашак
- 1 филџан ориз
- 2 компири
- 1 мал црн домат
- магдонос
- сол, зачин и бибер по вкус
- вода, да се залие зајрето
Подготовка
На загреано масло прво го запржуваме кромидот, додаваме морков сецкан на коцки, запржуваме, па додаваме измиен ориз и сецкана, везена лута пиперка.
Запржуваме 2-3 минути.
Додаваме грашок.
Додаваме и зачини, магдонос.
Јас користев модар патлиџан запржен, па замрзнат.
Значи препорака е моја ако се користи свеж, прво малку да се запржи од двете страни.
Сега во средината ги редиме кришките компир, а покрајот круговите црн домат.
Налеваме вода.
Печиме околу 30 минути во загреана релна.
Сервираме топло.