Пармезан пита со богато полнење
Состојки
- 500 гр кори
- За премачкување
- 180 мл млако млеко
- 180 мл масло
- 1 квасец
- 6 лажици брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 40 гр пармезан
- За фил
- 2-3 лажици кисела павлака
- 150 гр шунка
- 150 гр кашкавал
- За премачкување
- 1 јајце
- За посип
- 50 гр сусам
Подготовка
Сите состојки кои се за премачкување (освен пармезанот) ги соединуваме и промешуваме. Ги оставаме 10-15 минути да отстојат. Го ставаме потоа пармезанот во смесата и промешуваме. Додека смесата отстојува ние го припремаме филот. Шунката и кашкавалот ги сечкаме на коцки па ги соединуваме со киселата павлака. Првите четири кори ги премачкуваме со смесата со силиконска четка и ги ставаме една врз друга. На последната пета кора која исто така ја премачкуваме, го ставаме и филот, на одредено растојание по две лажици од филот. Преклопуваме за да добиеме правоаголник, кој го сечеме на четири дела за да добиеме коцки. Ги редиме во намрсено тавче. Така и со останатите кори. Коцките ги премачкуваме со разматено јајце и ги посипуваме со сусам.
Забелешка
Ако ви се многу тенки корите може и по 5-6 да одат во еден правоаголник.