Сусам земички
Состојки
- 500 гр брашно
- 250 мл млеко
- 100 мл масло
- 1 лажиче сол
- 1 лажица шеќер
- 1/2 свеж квасец
- 100 гр сусам
Подготовка
Ставете го квасецот во млакото млеко, шеќерот и малку брашно и оставете го петнаесетина минути.
Додајте го маслото, солта и брашното и измесете нелепливо тесто.
Нека се одмори отприлика половина час.
Поделете го на 25 топчиња (ако сакате помали земички, ако не тогаш по ваша желба).
Јајцето изматете го со малку сол и секое топче тесто макнете го во јајцето па во сусамот (претходно јас сусамот го тостирав).
Наредете ги во плех и одозгора ставете им мало парче маргарин.
Нека киснат така половина час.
Печете ги во загреана рерна на 200 степени, отприлика 15-20 минути.