Мали меки кајзерици
Состојки
- 270гр брашно
- 1/4лажиче сол
- 1/2лажиче шеќер
- 15гр свеж квасец
- 30гр растопен путер
- 50мл топло млеко
- 80мл топла вода
- 1лажиче брашно за посоп
Подготовка
Во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно.
Промешуваме и оставаме 5 минути да се запени.
Потоа во вангличка ги ставаме водата, солтта, квасецот, растопениот путер.
Додаваме брашно и замесуваме.
тестото ќе биде лепливо.
Може да се соединат состојките и со миксер.
Го покриваме тестото и оставаме да се дуплира.
Сега земаме само 1 лажичка брашно за посоп.
Го делиме тестото на 8 топчиња и со набрашнести раце по малку ги формираме како кајзерици.
Ги редиме во долгнавест калап за леб, врз лист хартија за печење,
Киснат 20 минути, па ги печиме во загреана релна на 200 с да заруменат.
сервираме топли.