Испечати

Медовик торта Посна редена торта

Медовик торта Посна редена торта

Состојки

  • 550 гр брашно
  • 500 гр кисела вода
  • 250 мл масло
  • Сок од 1 лимон
  • 250 гр шеќер
  • 100 гр мед
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • За фил
  • 300 гр шеќер
  • 2 лажички рум
  • 300 гр ореви
  • 100 гр чоколадо
  • 5 полни лажици мармалад од кајсија или шипка
  • кора од 1 портокал
  • За чоколаден фил
  • 50 мл вода
  • 50 гр чоколадо
  • 50 гр шеќер
  • 20 гр какао
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 лажичка рум

Подготовка

Се промешуваат киселата вода и шеќерот па во нив се додаваат маслото и сувите состојки. Смесата е густа и со кутлача ја распоредуваме на намрсена хартија за печење и ја печеме на превртено тавче во загреана рерна на 180 степени. Од смесата за една кора одвојуваме околу 2 кутлачи и печеме 7 кори. Една кора се пече околу 6 минути. За филот ставаме шеќерот со околу 50-70 мл вода да се растопи шеќерот па во него го топиме чоколадото. Ги ставаме на крајот мелените ореви, румот, кората од портокал и мармаладот. Промешуваме и малку ја ладиме смесата. Потоа секоја кора освен последната ја премачкуваме со филот и ги редиме една врз друга. За чоколадниот прелив ги ставаме на средна температура шеќерот и водата да почнат да вријат и да се стопи шеќерот, па го ставаме какаото . Мешаме досоединување па го ставаме чоколадото на крај да се растопи. Го додаваме и румот за арома. Со преливот ја залеваме цела торта и ја украсуваме по желба.