Мафини со спанаќ, печурки и семки од тиква (хроно, посно)
Состојки
- 1 чаша ржано брашно
- 1/2 чаша спелтино брашно
- 2/3 чаша јачменово брашно
- 1 пециво
- 1 чаша сечкан спанаќ
- ¼ чаша семки од тиква
- ½ чаша сечкани свежи печурки шампињони
- 1 лажичка куркума
- 1/2 лажичка сол или по вкус
- 1 и ½ чашка кисела вода
- 2/3 чаша маслиново масло
Подготовка
Хроно, а и посни мафини, па кој е за што нека си одбере. Јас сум за двете, постам и сум на хроно, малку е покомплицирано, ама еве тече постот. Мафиниве ми беа вкусни па ви ги предлагам да си ги направите.
Подготовка
1. Ја вклучуваме рерната на 180-200 степени со вентилатор.
2. Сувите состојки ги промешуваме во еден сад.
3. Ги сечкаме печурките, листовите спанаќ и по желба ги пропржуваме семките од тиква.
4. Ги додаваме маслото и киселата вода. Промешуваме и соединуваме со лажица.
5. Калапите за мафини ги намрсуваме и набрашнуваме.
3. Ги полниме со смесата и потоа ги печеме во загреаната рерна околу 30 минути.
Забелешка
Оваа доза е доволна за 12 мафини, мене толку ми излегоа. Чашата е од 250мл. Семките не ги потпеков, а вие како сакате.