Пилешко со грашок
Состојки
- 1 голема конзерва грашок
- 2 пилешки карабатаци
- 2 пилешки батаци
- 2 моркова
- 1 мал кромид
- 1 лажица павлака
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1/4 лажичка бибер
- Масло по потреба
Подготовка
Го вариме пилешкото месо па го двоиме од коска. Кромидот ситно го сечкаме, а морковите ги сечкаме по желба. На масло ги упржуваме морковите и кромидот до омекнување, на средна температура. Го додаваме исцепканото и исечкано месо и него кратко го упржуваме. Го истураме грашокот и го ставаме и киселото млеко. Ги додаваме зачините и кратко го динстаме јадењето за да се спојат вкусовите.