Коцки со крем од кокос
Состојки
- Крем
- 1 литар млеко
- 7 лажици шеќер
- 7 лажици гриз
- 2 паковки ванила
- 200 гр кокос
- Пандишпан
- 2 белки
- 100 гр шеќер
- 1 ванила
- 2 жолчки
- 100мл зејтин
- 200 гр брашно
- 200мл млеко
- 2 големи лажици какао
- 1 паковка пециво
Подготовка
Десерт по рецептата на мајка ми.
Во сад на оган се загрева млекото со 7 лажици шеќер. Штом се загрее се додава гризот и ванилите и се меша додека не згусне. Се трга од оган, па се додава кокосот и се промешува.
Вака приготвениот фил го оставаме да излади.
На страна ги матиме белките со шеќерот и ванилата, ги додаваме 2 жолчки, млекото, зејтинот и брашното. Додаваме уште 1 пециво и 2 лажици какао.
Добиената смеса ја делиме на два еднакви дела и едниот дел го посипуваме во сад каде ќе печеме.
Ставаме да се пече во загреана рерна. Кога е печен го вадиме од рерната и врз него со шпатула ја распоредуваме смесата со кокосот рамномерно. Потоа веднаш ја додаваме втората половина од пандишпанот и враќаме назад да се допече.
Оставаме така да се испече убаво кокос кремата и вториот дел.
Откако е печено, оставаме да се излади.
Ладно го сечеме на коцки или триаголници.
На здравје!