Испечати

Коцки со крем од кокос

Коцки со крем од кокос

Состојки

  • Крем
  • 1 литар млеко
  • 7 лажици шеќер
  • 7 лажици гриз
  • 2 паковки ванила
  • 200 гр кокос
  • Пандишпан
  • 2 белки
  • 100 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 2 жолчки
  • 100мл зејтин
  • 200 гр брашно
  • 200мл млеко
  • 2 големи лажици какао
  • 1 паковка пециво

Подготовка

Десерт по рецептата на мајка ми.
Во сад на оган се загрева млекото со 7 лажици шеќер. Штом се загрее се додава гризот и ванилите и се меша додека не згусне. Се трга од оган, па се додава кокосот и се промешува.
Вака приготвениот фил го оставаме да излади.
На страна ги матиме белките со шеќерот и ванилата, ги додаваме 2 жолчки, млекото, зејтинот и брашното. Додаваме уште 1 пециво и 2 лажици какао.
Добиената смеса ја делиме на два еднакви дела и едниот дел го посипуваме во сад каде ќе печеме.
Ставаме да се пече во загреана рерна. Кога е печен го вадиме од рерната и врз него со шпатула ја распоредуваме смесата со кокосот рамномерно. Потоа веднаш ја додаваме втората половина од пандишпанот и враќаме назад да се допече.
Оставаме така да се испече убаво кокос кремата и вториот дел.
Откако е печено, оставаме да се излади.
Ладно го сечеме на коцки или триаголници.
На здравје!