Едноставен Винчини колач со пире од костен
Состојки
- 1 пакување меки кори за торта Винчини
- 300мл слатка павлака
- 150гр пире од костен
- 2лаж шеќер во прав
- За глазура
- 1лаж масло
- 50гр темна чоколада
- За пирето
- 200гр чистени костени
- 100-250мл млеко
- 1лаж рум
- 1 ванилин шеќр
- 10гр шеќер
- Чоколаден фил
- 50гр темна чоколада
- 100мл слатка павлака
Подготовка
Инспирирана од вкусниот колач на насловната страна од корите за торта на Винчини се одлучив да го направам сличен меѓутоа со нешто навистина разично- пире од костен. Јас подготвив домашен, бидејки купечки не успеав да најдам.
За пирето
Костените малку расечете ги и ставете ги да се варат.
Готови се кога ќе излезат на површина.
Додека се жешки излупете ги, бидејки полесно им излегува кората, доколку имате помош уште две раце уште поубаво.
Здробете ги и ставете ги во млеко да поварат колку да се згусне(од прилика пола саат), додадете шеќер, рум и ванилин шеќер.
Кога ќе се згусне смесата ставете ја во Нутрибулет да се добие убава хомогена смеса.
Во меѓувреме спремете чоколаден фил, на пареа стоплете слатка павлака, но не и да зоврие, додадете го чоколадото и мешајте додека не се растопи. Оставете да се излади.
Слатката павлака со шеќерот во прав измешајте ги до шлаг, додадете го пирето, чоколадниот фил и матете со миксер додека не добиете фина кремаста маса.
Исечете правоаголници и слоеви по ваша желба.
Вака приготвените слоеви декорирајте со глазура.
За оваа количина ќе ви треба само еден слој од готовите чоколадни кори на Винчини
Инаку готвам помалу бидејки сме тројца дома, па не сакам да фрлам.