Испечати

Сендвич Монте Кристо

Сендвич Монте Кристо

Состојки

  • 3 парчиња тост леб
  • 3 лажички мајонез
  • 1/2 лажиче сенф дижон
  • 4 листови мисиркина шунка
  • 2 листови гауда
  • 1 јајце

Подготовка

Измешајте ги мајонезот и сенфот.
Премачкајте го првото парче тост леб и ставете го на подлога.
Врз него ставете по 2 парчиња мисиркина шунка, па врз нив едно гауда.

Премачкајте го второто лепче тенко од двете страни и ставете го врз слојот.
Повтортете ја постапката како со првиот слој фил.
Најгоре ставете го третото лепче премачкано само од долната страна.

Разматете го јајцето и во тава ставете мало парче путер да се стопи.

Стиснете го малку сендвичот да се спои и обемно измакајте го од сите страни со јајце, дури и по страните.

Ставете го да се пржи најпрво од двете страни, а потоа и од секоја бочна страна користејќи штипка за храна.

Послужете го топол, веднаш.

*Доколку тост лебот не ви е рамен или сакате милиметарска естетика на рабовите, можи да ги исечите корките од лебот пред да почните со работа.