Испечати

Бисквитна мозаик торта (јубилеен 1.000 репцепт) (без печење)

Бисквитна мозаик торта (јубилеен 1.000 репцепт) (без печење)

Состојки

  • 400 гр бисквити (бели)
  • 400 гр бисквити со какао (кафеави)
  • 600 мл слатка павлака
  • 230 гр црн крем (нутела)
  • 230 гр бел крем (линолада)
  • 1 шолја млеко
  • 1 лажиче екстракт од ванила
  • за украсување
  • 100 мл слатка павлака
  • 100 гр чоколадо

Подготовка

Навидум едноставна торта по состојки, но за добар редослед и совршени парчиња си бара малку повеќе внимание со редењето. На крај, резултатот е превкусотија :))

Тортата е една од роденденските, иако како и секогаш планирав да е нешто солено за јубилеј, сепак со ситуацијава сега одиме вака. Соленото повторно ќе го должам или можеби ќе влета нељубилејно како и многу рецепти кои ги поставуваме, а не мора да чекаме да се одбележува било што.

Мене лично тортата ми е многу драга, вкусна и фин предизвик да се нареди добро. Дури и некое време љубоморно си ја чував во мојата архива, па ете, сега и дојде денот за презентирање.

Потребен е калап на отворање со димензија 26см. Доколку немате таков користете обичен, но претходно обложете го со стреч фолија која ќе виси од страниците за да можите да ја извлечите целата торта на чинија. По желба калапот можи да го обложите на дното со пек хартија.

Се мати слатката павлака и се дели на два дела. Во едниот се става црниот, а во другиот белиот крем и повторно се мати до соединување.

Секоја бисквита се мака во млекото. Првиот ред се реди со бели бисквити и се премачкува со темниот фил. Вториот ред се редат црни бисквити и се премачкуваат со белиот фил и се така до центарот.

Внимавајте да ви бидат убаво исправени и наредени бисквитите за да се добие убав пресек.
Колку се стеснува кругот кон внатрешноста, ќе има потреба последните бисквити во редот да треба да ги кршите и на крај, во центарот, веќе се редат кршени на половина.

Така изфилованата торта оставете ја преку ноќ во фрижидер за убаво да се спои.
Потоа извадете ја од калапот и премачкајте ја со остатокот од филот. Јас остатокот веднаш по филовањето го премачкав одозгора, бидејќи решив страните да си останат како плочки со бисквитите.

Чоколадото се топи и во него се меша слатката павлака. Со глазурата се прелива тортата и се уксрасува по желба.