Бел леб со тангзхонг
Состојки
- Тангзхонг
- 50гр. брашно Тип 500/550
- 10гр. сол
- 110гр. вода
- 110гр. млеко
- Тесто
- - тангзхонг
- 450гр брашно Тип 500/550
- 80-90гр. млеко
- 50гр. кафеав шеќер
- 40гр. ладен путер (на коцки исечен)
- 1 јајце
- 10гр. свеж квасец
- За премачкување
- 1 јајце
- 10гр. млеко
Подготовка
Леб мек како памук. Вкусот ми наликува на млечна кифла. Корката е тенка и мека.
Погдготовка
Најпрво подгответе го тангзхонг тестото - сите состојки ставете ги во едно тенџере или тава, измешајте ги да нема грутки и ставете да се вари. За цело време мешајте со жица за матење додека смесата да се згусне и стане како пудинг. Префлете го тестото во длабок тањир и покријте со стреч фолија (слика 1). Оставете така да отстои најмалку 2 часа. Можете и од вечер да го подготвите и да го ставите да стои во фрижидер до наредниот ден.
Сите состојки за тестото замесете ги во кујнска машина или на рака. Во кујнска машина се меси 15 минути на мала брзина, последната минути се меси на повисока брзина. Тестото треба да убаво измесено и еластично. Направете проба, со тоа што мал дел од тестото ќе го развлечете, ако не се кине тогаш е добро измесено (слика 1). Оформете топка од тестото и ставете го во намастен длабок сад. Покријте со крпа и оставете да нараснува 2 часа. За ова време тестото треба значително (најмалку дупло) да нарасне (слика 1).
Префрлете го тестото на лесно набрашнета маса, и со раце израмнете го. Поделете го на 5 еднакви дела (тежат околу 175-180гр.), секој дел по неколку пати предиплете го кон средината и оформете топчиња (слика 2). Покријте ги со крпа и оставете 20 минути да одморат.
Земете едно топче и со помош на сукало развлечете го во овална форма. Горниот дел предиплете го кон средината, исто и долниот дел. Сврете го го сега, така што отворените страни да бидат горе и долу. Поминете го со сукало и формирајте ролатче (слика 3). Ставете во намастена долгнавеста форма. Истото повторете го со сите топчиња тесто. Покријте со крпа и оставете околу 3 часа да нараснува. Модлата треба да се наполни со тесто, односто тестото треба да дојде до работ на модлата (слика 4). Кога ќе видите дека тестото доста нараснало (еден час пред печење), вклучете ја рерната на 180 степени да се загрева. Премачкајте со мешавината од жолчка и млеко. Се печи 30-35 минути. На половина време од печењето, покријте го со хартија да не ви изгори.
Откако се испекол, оставете го лебот кратко во модлата да отстои па потоа извадете го и ставете на решетка убаво да се излади.