Испечати

Путер мафини со малини

Путер мафини со малини

Состојки

  • 3 белки
  • 125 гр омекнат путер
  • 100 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 3 жолчки
  • 200 гр брашно
  • 1 рамно лажиче пециво
  • 125мл слатка павлака
  • 100 гр малини (или 24 на број)
  • За украсување
  • 1 пакетче шлаг пена

Подготовка

Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени. Во модлите за мафини ставете хартиени корпиња.
Белките изматете ги во цврста бела пена. Во друг сад изматете го путерот па постепено додавајте ги двете врсти на шеќер. Додајте ги жолчките една по една, убаво изматете ја смесата. Брашното и пецивото додавајте ги наизменично со слатката павлака. На крај намалете ја брзината на миксерот и измешајте ги белките во смесата со путер. Полнете ги модлите со тесто, да бидат 3/4 полни. Во секоја од нив ставете по две малини и малку со прстите натиснете ги во тестото. Се печат 25 минути.
Оставете на решетка убаво да се оладат, па украсете ги со шлаг пена подготвена според упатството за употреба или едноставно посипете ги со шеќер во прав. Од овие состојки излегуваат 12 мафини со средна големина.