Пржена лазања
Состојки
- 1 главица кромид
- 1 тиквичка
- 500гр. телешко мелено месо
- 1 чешне лук
- 1 конзерва (400гр.) домати
- 1 полна лажица крем сирење
- на вкус сол и бибер
- 250 мл. вода
- 1 полна лажица мешан сув зеленчук
- 100-150 гр листови лазањи
- 100 гр рендана гауда
- 75гр мини моцарела (10 мали топчиња)
- по потреба свеж босилек
Подготовка
Тиквичката излупете ја и исечкајте ја на полумесечинки. Испржете ја на врело масло и тргнете на страна.
Кромидот исечкајте го и ставете да се пржи. Кога ќе омекне додадете го меленото месо. Испржете го убаво, ставете го сечканиот лук и пржете наредни 3 минути. Додадете доматите сечкани, крем сирењето, пржените тиквички, налејте со вода и ставете го сушениот мешан зеленчук. Посолете и набиберете на вкус. Оставете да зоврие па лазањите искршете ги на крупни парчиња и наредете ги одозгора врз сосот. Внимателно натиснете ги со лажица за течноста од сосот да биде над нив. Намалете температурата на ниска, поклопете го тавчето со капак и оставете 10-тина минути да крчка. Одозгора ставете го ренданиот кашкавал и моцарелата, поклопете повторно со капак и ставете наредни 5 минути да се вари.
Тргнете на страна и оставете ја лазањата поклопена уште 10 минути, гарнирајте со свеж босилек па потоа послужете.