Испечати

Пржена лазања

Пржена лазања

Состојки

  • 1 главица кромид
  • 1 тиквичка
  • 500гр. телешко мелено месо
  • 1 чешне лук
  • 1 конзерва (400гр.) домати
  • 1 полна лажица крем сирење
  • на вкус сол и бибер
  • 250 мл. вода
  • 1 полна лажица мешан сув зеленчук
  • 100-150 гр листови лазањи
  • 100 гр рендана гауда
  • 75гр мини моцарела (10 мали топчиња)
  • по потреба свеж босилек

Подготовка

Тиквичката излупете ја и исечкајте ја на полумесечинки. Испржете ја на врело масло и тргнете на страна.
Кромидот исечкајте го и ставете да се пржи. Кога ќе омекне додадете го меленото месо. Испржете го убаво, ставете го сечканиот лук и пржете наредни 3 минути. Додадете доматите сечкани, крем сирењето, пржените тиквички, налејте со вода и ставете го сушениот мешан зеленчук. Посолете и набиберете на вкус. Оставете да зоврие па лазањите искршете ги на крупни парчиња и наредете ги одозгора врз сосот. Внимателно натиснете ги со лажица за течноста од сосот да биде над нив. Намалете температурата на ниска, поклопете го тавчето со капак и оставете 10-тина минути да крчка. Одозгора ставете го ренданиот кашкавал и моцарелата, поклопете повторно со капак и ставете наредни 5 минути да се вари.
Тргнете на страна и оставете ја лазањата поклопена уште 10 минути, гарнирајте со свеж босилек па потоа послужете.