Испечати

Баклава со вишни

Баклава со вишни

Состојки

  • 500гр. кори за баклава
  • Фил
  • 3 јајца
  • 1 чаша шеќер
  • 1 чаша зејтин
  • 1 чаша јогурт
  • 1 бурбон ванила
  • 1 пециво
  • 750гр. одмрзнати или свежи исчистени вишни
  • 2 лажици гриз
  • Шербет
  • 2 чаши шеќер
  • 1 чаша вода

Подготовка

Одберете длабока и широка тава која убаво ќе ја премачкате со зејтин. Рерната вклучете ја да се загрева на 180 степени. Корите за баклава поделете ги на пола.

Во еден длабок сад убаво изматете ги јајцата и шеќерот, додадете ги зејтинот, јогуртот, ванилата и пецивото, кратко изматете со миксерот да се спојат сите состојки. Во тава редете ја едната половина на кори, при тоа секоја кора попрскувајте ја со неколку лажици од филот. Одозгора наредете ги вишните и врз нив посипете со гриз. Продолжете да ги редите останатите кори, секоја повторно ја попрскувате со филот. Последната кора исто се напрскува со филот и убаво со четкичка премачкајте ја целата кора. Исечете ја на парчиња по желба.

Ставете да се печи околу 40 минути во зависност од рерната. Откако ќе се испечи, оставете ја убаво да се излади.

Шеќерот и водата ставете ги да се варат на највисока температура. Откако ќе зоврие, намалете малку температурата и продолжете со варење 8 минути или додека шербетот почне да „шушка“. Тргнете на страна, оставете да отстои 2 минути и после натурете ја баклавата со него.

Оставете убаво да се излади пред да послужите.

Уживајте :)
*Чашата е од 200мл.