Испечати

Роловани шницли во сос од вино

Роловани шницли во сос од вино

Состојки

  • 12 свински шницли
  • 1 модар патлиџан
  • 12 лажички сенф
  • по вкус сол
  • Сос
  • 2 моркови
  • 1 главица кромид
  • 2 прачки целер
  • 150мл вода
  • 100мл црвено вино
  • 1 лажица сув мешан зеленчук (праз, магдонос, крбулица....)

Подготовка

Модриот патлиџан излупете го и исечете го на 12 тенки долги парчиња. Испржете ги на малку зејтин колку да омекнат малку. Тргнете на страна.
Шницлите исчукајте ги да бидат тенки. Секоја шницла премачкајте ја од едната страна со едно лажиче сенф и ставете по едно парче модар патлиџан. Завиткајте во цврст ролат и зацврстете со дрвена чепкалка или метални игли за месо. Пржете ги од двете страни додека да зацрвенат па тргнете ги на страна.
Во маслото каде ги пржевте шницлите, ставете ги исечканите моркови, кромид и целер и пржете додека да омекни зеленчукот. Додадете водата и виното, оставете да зоврие па ставете го и сувиот зеленчук. Измешајте убаво и ставете ги шницлите во сосот. Затворете со капак и оставете 30тина минути да крчка на тивко.
Извадете ги повторно шницлите а зеленчукот заедно со течноста измиксајте ја со рачен миксер. Вратете назад во тавата и се заедно оставете уште еднаш да зоврие на тивко.
Послужете со свежа салата и пире од компири.

На здравје :)