Шварцвалд торта
Состојки
- Бисквит
- 7 јајца (на собна температура)
- 240гр шеќер
- прстофат сол
- 150гр брашно
- 50гр какао
- 50гр густин
- 1/2 лажичка пециво
- 60гр стопен путер
- За попрскување на бисквитите (без алкохол)
- 100мл сок од вишни
- За попрскување на корите (со алкохол)
- 20гр шеќер
- 20мл вода
- 100 мл ликер од вишни
- Овошен фил
- 1 тегла компот од вишни (680гр.)
- 1/2 лажичка цимет
- 60гр шеќер
- 1/2 лимон, само сокот
- 45гр густин
- Фил
- 700мл слатка павлака
- 65гр шеќер
- 9 листови желатин (или 15гр. Агар Агар)
- 2 кесички шлаг пена + млеко за подготовка
- 200гр рендано чоколадо
- неколку кандирани цреши
Подготовка
Модла со пречник од 26см. премачкајте ја со зејтин и на дното ставете картија за печење. Рерната вклучете ја да се загрева на 190 степени.
Вишните процедете ги, течноста тргнете ја на страна, ќе ви треба за филот.
Јајцата, шеќерот и солта ставете ги во длабок сад и матете ги додека смесата стане мазна, светла и скоро цврста, слично на шам од белки. Матењето трае малку подолго, со кујнска машина 20 минути, со рачен миксер нешто подолго. Исклучете го миксерот и додадете ги просеани брашното со пецивото, густинот и какаото. Мешајте внимателно со шпатула па на крај додадете го и стопениот и изладен путер. Ставете ја смесата во модлата и ставете да се пече 25-35 минути во зависност од рерната. Напавете проба со дрвена чепкалка. Откако се испекло, префрлете го тестото врз памучна крпа, отстранете хартијата, покријте го одозгора исто со памучна крпа и оставете потполно да се излади. Потоа, исечете го тестото два пати, да добиете три бисквити.
Овошен фил
Течноста од вишните ставете ја во мало тенџере да се вари. Додадете циметот, шеќерот, сокот од лимон и густинот. Варете со непрестано мешање се додека течноста се згусне и стане кремаста. Додадете ги вишните, промешајте и тргнете на страна да се лади.
За попрскување на корите (со алкохол)
Шеќерот и водата сварете ги, додадете ликерот од вишни и тргнете на страна да се лади.
Фил
Слатката павлака и шеќерот матете ги додека убаво се згусни смесата.
Желатинот потопете го во вода да набабри. Исцедете ја вишокот вода и ставете желатинот во мало тенџере на рингла да се загрее и стопи. Додадете во него 2-3 лажици од матената слатка павлака, измешајте убаво да нема грутчиња и оваа смеса додадете ја во слатката павлака. Повторно изматете убаво.
На тањир за торта наместете го обрачот за торти, ставете еден бисквит и напрскајте со сокот од вишни. Врз него распоредете го овошниот фил, притоа оставете растојание од 1см од работ на бисквитот. Ставете во фрижидер да се лади и стегне филот.
Врз филот од овошје ставете половина од слатката павлака, врз неа вториот бисквит кој ќе го напрскате со сокот од вишни. Следува вториот дел од слатката павлака, па третиот бисквит кој исто ќе го напрскате со сокот од вишни. Одозгора поклопете со тањир и ставете во фрижидер најмалку 4 часа, најдобро преку ноќ. Декорирајте со матен шлаг подготвен според упатството за употреба, рендано чоколадо и кандирани цреши.