Испечати

Брза тава со ориз и мелено месо

Брза тава со ориз и мелено месо

Состојки

  • 3 пиперки бабури (две црвени и една жолта)
  • 350гр јунешко мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 1 лажичка оригано
  • 1/2 лажичка мелен црвен пипер
  • зачини сол, бибер на вкус
  • 400гр пасирани домати (конзерва)
  • 125мл зеленчукова бистра супа
  • 150г вода
  • 250гр интегрален ориз (долго зрно) или бел ориз

Подготовка

Пиперките исечете ги покрупно на коцки и ставете ги да се пржат на врел зејтин. Се пржат кратко, колку малку да омекнат и се тргаат на страна.
Во истата тава ставете малку зејтин и ставете го меленото месо да се пржи. Штом ќе ја смени бојата, додадете го сечканиот кромид и лук и продолжете со пржење. Додадете го ориганото и црвениот пипер, насолете и набиберете на вкус. Ставете ги пасираните домати, супата и водата и оставете да зоврие. Додадете го оризот, намалете ја температурата на ниска, поклопете со капак и оставете така да се вари 15-20 минути во зависност од тоа каков ориз користите. По потреба додадете вода за оризот да се свари. Две минути пред крајот, ставете ги пиперките одозгора во тавата, поклопете, и продолжете со варење. Кога е готово, промешајте и послужете.
Се служи со додаток на густ јогурт или како во мојов случај, со домашно кисело млеко.
На здравје!