Испечати

Вафли со рум

Вафли со рум

Состојки

  • 4 јајца
  • 120 гр. шеќер
  • 1 пакување ванилин шеќер
  • 200 гр путер или маргарин омекнат на собна температура
  • 350гр брашно
  • 1 пакување пециво
  • 200мл вода
  • 1 лажица рум

Јајцата заедно со двете врсти на шеќер изматете ги убаво, смесата да осветли и да се згусне. Додадете го путерот или маргаринот и продолжете со матење. Брашното измешајте го со пецивото па половината додадете ја кон јајцата. Продолжете со матење. Налејте ја водата и остатокот од брашното со пецивото. На крај ставете го и румот и убаво изматете за да се спојат сите состојки. Ќе добиете густа смеса. Апаратот за вафли загрејте го на умерена температура, ставајте од смесата врз површината и печете вафли. Во зависност од тоа каков апарат користите, премачкајте со зејтин пред да ставите од тестото да се печи, се разбира доколку ви лепи површината за печење, а и времето на печење си зависи од самиот апарат. Готовите вафли наросете ги обилно со шеќер во прав и послужете ги со вам омиленото слатко, матена слатка павлака или чоколаден прелив.

На здравје!