Испечати

Чоколадна торта со презла

Чоколадна торта со презла

Состојки

  • За фил
  • 200гр. чоколадо за готвење
  • 100мл. вода
  • 6 лажици шеќер
  • 3 лажици какао
  • 250гр маргарин
  • 250гр шеќер во прав
  • 8 жолчки
  • За тестото
  • 8 белки од јајце
  • 150гр. шеќер
  • 7 лажици презла
  • 1 пециво
  • неколку лажици сецкани ореви

Подготовка

Смесата за филот се става во сад на тивок оган да се вари. Одкако ќе почне да врие се трга од оган да се олади.

Се мати 250гр. маргарин со 250гр. прав шеќер и во него се додава 8 жолчки од јајце и потоа се меша со смесата за филот.

Состојките за тестото се мешаат и се додава 3-4 лажици од филот и сецкани ореви. Се пече во четвртаст плех на 150 степени 30 минути.

Откако ќе се испече се остава тестото за излади, се сече на три дела и секој дел се филува.

Добар апетит.