Испечати

Битолска телешка чорба

Битолска телешка чорба

Состојки

  • 500 г телешко месо
  • 3-4 телешки коски
  • 1 главица кромид
  • 2 моркови
  • 1 компир
  • 1 корен целер
  • 1 пашканат
  • 3-4 нишки шафран
  • 1 лажица вегета
  • црн бибер по вкус
  • 2 ловорови листа
  • 1 рака фиде
  • 1 жолчка
  • 3 лажици павлака
  • ситно сецкан магдонос

Подготовка

Чорбата е едно од нашите најпопуларни јадења. Кај нас се популарни телешката и чкембе чорбата, а бидејќи мене ми е омилена телешката чорба, решив да си ја спремам дома. Навистина, времето за подготовка е долго бидејќи на месото му е потребно повеќе време за да се свари, но тотално вреди. Месото можи да го сварите и од вечер, па следниот ден да ги сварите само уште зеленчуците.

Исечкајте го месото на ситни парчиња и заедно со коските со околу 2 литри вода ставете да се варат на тивко околу 2 часа.
Потоа коските извадете ги. Додадете го зеленчукот да се вари во истата вода. Зеленчукот треба да биде цел, не исечкан. Додадете го шафранот.
Додадете зачини и оставете да се вари заедно додека зеленчукот не омекни околу 40 минути.
Потоа извадете го зеленчукот, додадете една рака фиде во чорбата, а зеленчукот со малку ладна вода ставете го во блендер да се иситни како пире и вратете го назад во чорбата. Дел од зеленчукот (морковот и пашканатот) може да исечкате на коцки, а дел да се изблендира. Ако чорбата многу се згусни додадете вода.
На крај, настрана изматете ја жолчката заедно со павлаката и додадете ја во чорбата со убаво мешање.
Чорбата е готова.
Декорирајте со свеж магдонос и при сервирање, додадете малку јаболков оцет. За љубителите на лук, комбинирајте со топло лепче, феферончиња и макало од лук.
На здравје