Испечати

Векна со афион, суви смокви, брусница, ѓумбир

Векна со афион, суви смокви, брусница, ѓумбир

Состојки

  • тесто
  • околу 300гр брашно
  • 20гр свеж квасец
  • 2 лажици кафен шеќер
  • 1/4 лажиче сол
  • 1 ванила
  • 1 јајце
  • 70гр растопен путер
  • околу 120 мл млеко
  • кора од лимон
  • фил
  • 30гр мелен афион
  • 50гр суви смокви
  • 50гр суво грозје или сува брусница
  • 1/2 лажиче свежо рендан ѓумбир
  • 100гр мелени лешници или ореви,индиски ореви
  • 50гр кафен шеќер
  • 50мл слатка павлака
  • 40мл рум
  • 1/2 лажиче цимет
  • 1/2 лажиче морско оревче

Подготовка

Во вангличка ги ставаме половина количина на брашно, квасец, шеќер, сол, ванила, јајце, кора од лимон и растопен путер.
Промешуваме и додаваме околу 100 мл топло млеко.
Оставаме така да одстои 10 минути.
Потоа го додаваме остатокот на брашно и замесуваме мазно и нелепливо тесто.
Го покриваме и оставаме да се дуплира.
Сега го подготвуваме филот.
Јас сите состојки многу брзо ги соединив во садот на Нутрибулет.
Но може и постепено да се соедини се, односно мелен афион, сецканото суво грозје, сецканите суви смокви, индиски ореви, рендан ѓумбир, шеќер, слатка павлака, рум и ароматичните зачини.
Сега од втасаното тесто сучиме правоаголна кора.
Ја премачкуваме со веќе подготвениот ароматичен фил.
Виткаме ролат.
Го ставаме ролатот во долгнавест калап за леб, кој е обложен со хартија за печење.
По желба го премачкуваме со изматено јајце, наросуваме кафен шеќер.
Го оставаме така да одмори 20 минути.
Го печиме во загреана рерна на 200 с околу 30 минути
.
Пожелно е да се остави потполно да се излади, па да се сече на парчиња и послужи....а јас како и секогаш брзав и го сечев млак.
Како и да е вкусот е прекрасен.....