Испечати

Ѓевреци со маслинки

Ѓевреци со маслинки

Состојки

  • 450 гр брашно
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 130 мл млака вода
  • 50 мл јогурт
  • 50 мл масло
  • 1/2 лажичка сол
  • 50 гр сусам
  • 100 гр сецкани маслинки
  • За намакување
  • 1 лажица мед и топла вода
  • 200 гр сусам и ким

Подготовка

Сите суви состојки ги ставаме во сад и мешаме.
Ги додаваме течните состојки и замесуваме тесто.
Тестото треба да е меко и не лепливо.
Формираме околу десет топчиња и од секое топче формираме ѓеврек.
Во сад ставаме топла вода, го додаваме медот и мешаме додека се стопи.
Секој ѓеврек го макаме во водата со мед, па го валкаме во семињата.
Готовите ѓевреци ги ставаме во плех обложен со хартија и ги печеме околу 15 минути на 200 степени.
На здравје!