Испечати

Печени ребра со мед и портокал

Печени ребра со мед и портокал

Состојки

  • Состојки
  • 2 кг свински ребра
  • 1 портокал
  • 200 мл црвено вино
  • 1 лажица мед
  • Од зачини сол,црн пипер,црвен пипер,ловоров лист,маслинов зејтин

Подготовка

Ребрата прво се мијат, се премачкуваат со маслинов зејтин, се зачинуваат со сол и црн пипер од сите страни, се додава некој лист од ловор и се оставаа да одморат во фрижидер.
Цедиме 1 портокал и во сокот додаваме 1 лажица мед, 1 лажичка црвен пипер и 1 лажичка сол. Ги ставаме ребрата во тавата во која ќе ги печеме, додаваме маслинов зејтин врз нив и ги премачкуваме со половина од смесата од портокал и мед само од горната страна.
Во тавата го додаваме и виното. Се става да се пече прво на 200 степени некоја минута и потоа намалуваме на 170 степени. Кога ќе фатат кора, се вртат од другата страна и пак се премачкуват со остатокот од смесата и од другата страна. Се печат околу 2 часа.
Прилогот со ручекот е по ваш избор. На здравје.