Печени ребра со мед и портокал
Состојки
- Состојки
- 2 кг свински ребра
- 1 портокал
- 200 мл црвено вино
- 1 лажица мед
- Од зачини сол,црн пипер,црвен пипер,ловоров лист,маслинов зејтин
Подготовка
Ребрата прво се мијат, се премачкуваат со маслинов зејтин, се зачинуваат со сол и црн пипер од сите страни, се додава некој лист од ловор и се оставаа да одморат во фрижидер.
Цедиме 1 портокал и во сокот додаваме 1 лажица мед, 1 лажичка црвен пипер и 1 лажичка сол. Ги ставаме ребрата во тавата во која ќе ги печеме, додаваме маслинов зејтин врз нив и ги премачкуваме со половина од смесата од портокал и мед само од горната страна.
Во тавата го додаваме и виното. Се става да се пече прво на 200 степени некоја минута и потоа намалуваме на 170 степени. Кога ќе фатат кора, се вртат од другата страна и пак се премачкуват со остатокот од смесата и од другата страна. Се печат околу 2 часа.
Прилогот со ручекот е по ваш избор. На здравје.