Испечати

Торта со лимон

Торта со лимон

Состојки

  • За пандишпан
  • 5 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 1 лимон
  • За фил
  • 1 јајце
  • 4 лажици брашно
  • 500 мл млеко
  • 100 гр шлаг за матење
  • 1 ванила
  • 1 лимон
  • 100 гр бело чоколадо
  • За желе
  • 3 лажици шеќер
  • 1 желатин
  • 50 мл сок од лимон

Подготовка

За пандишпан
Јајцата изматете ги со шеќерот, додајте брашно, пециво и изрендајте кора од лимон.
Ставете во тава за печење од 20 см. Јас користев тава за чизкејк на делимано.
Печете на температура 200 степени околу 20 монути.
Пандишпанот пресечете го на три дела.

За фил
Половина од млекото ставете го да зоврие, во друга половина од млеко додајте јајце, брашно, шеќер и ванила, изматете, додајте во зовриено млеко и мешајте додека не загусне, на крај ставете бело чоколадо.Оставете да остине.
Шлаг изматете.
Во истинатиот фил додајте шлаг и рендана кора од лимон, промешајте и филувајте ја тортата. Ставете во фрижидер да се стегне.
За желе
Желатинот ставете го во 50 мл вода да набабри.
300 мл вода ставете во тенџере да зоврие, додајте шеќер, лимонов сок, и желатин. Оставете малку да истине.
Врз торта наредете кругчиња лимон, прелејте ги со желе и оставете во фриждер да истине.
Готовата торта украсете ја со шлаг и парчиња лимон.
Тортата е многу вкусна со нежен фил од лимон.
Добар апетит!