Испечати

Божиќна солена елка

Божиќна солена елка

Состојки

  • Тесто
  • 20 гр квасец
  • 200 мл млеко
  • 1 лајче сол
  • 1 лајче шеќер
  • 100 мл кисело млеко
  • 2 јајца + 1 белка
  • 3 лажици масло
  • 800 гр брашно
  • Премаз
  • 1 жолчка
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици млеко
  • Тесто за украс
  • 1 лажица сол
  • 1 лажица нишесте
  • 3 лажици брашно
  • вода за замесување тврдо тесто
  • 50 гр маргарин

Подготовка

1.Се замесува од сите состојки тесто и се остава да стасува. Потоа се премесува тестото и се дели на два дела. Се сука една кора и се премачкува со маргарин. Врз оваа кора се става другата исучена кора.
2. Се сечи на 8 ленти од 5см Секоја лента се врти како спирала и се реди како елка. Стасува 40 мин, се премачкува со премазот, се лепат украсите снегулки и се поросува со сусам и афион.
3. Се печи во загреана рерна на 170С 25мин. Од тестото за украс се замесува понатврдо тесто се сучи и се вадат со модла снегулки украси кои се лепат на тестото и заедно се печат. На здравје и Среќни празници!!!