Испечати

Моцарт бомбици

Моцарт бомбици

Состојки

  • 100 гр марципан
  • 50 гр мелени фстаци
  • Чоколаден дел
  • 200 мл павлака за готвење
  • 150 гр чоколадо
  • 150 гр мелени лешници
  • 100 гр мелени бисквити
  • мелени фстаци за валкање

Подготовка

Моцарт бомбоните ми се омилени и од поодамна се мислев да ги направам во домашни услови. Најдов неколку рецепти на интернет, но јас си ги направив по мој вкус и испаданаа фантастични.
Прво се прават топчињата од марципан. Јас користев готов марципан во кој додадов мелени фстаци. Смесата убаво се меси и се прават топчиња со големина на лешник(може и малку поситни)околу 40 на број.
Павлаката заедно со чоколадото се става на тивок оган и со постојано мешање се чека да се стопи чоколадото(до пред вриење). Се остава малу да олади и се додаваат останатите состојки. Оваа смеса се остава во ладилник убаво да се олади. Потоа со рака се формираат бомбици кои се валкаат во мелени фстаци и во средина се прави мало дупче во кое се става марципанот.
Се оставаат да се изладат, послужете и уживајте.