Домашен леб (со Лиевито Мадре)
Состојки
- Предтесто
- 150гр. вода
- 3гр. свеж квасец
- 150гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
- Тесто
- - предтесто
- 350гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
- 140гр. Лиевито Мадре потхрането претходниот ден и отстојано преку ноќ на собна температура
- (5гр. свеж квасец доколку не користите Лиевито Мадре)
- 40гр. вода
- 150гр. кисело млеко
- 14гр. сол
- 2 лажички мед
Подготовка
За предтестото, квасецот растворете го во водата, додадете брашното. Измешајте убаво, покријте со крпа и оставете на топло да стасува 4 часа.
Сите состојки за тестото ставете ги во длабок сад и замесете тесто. Доколку месите во кујнска машина, се меси 12 минути. На рака месено, ќе ви треба подолго време, некаде 20тина минути. Ставете го тестото во намастен длабок сад, покријте со крпа и ставете го на топло да стасува 1 час. Премесете го тестото како да го диплите, преклопете го од горе до половина, па долната страна до половина...истото и со страниците. Така неколку пати, оформете топка и вратете го во садот повторно да стасува 1 час. Повторно диплете го тестото и повторно вратете го во садот повторно да стасува 1 час. После овие поминати 3 часа, повторно диплете го тестото, оформете топка и ставете го во садот за печење. Покријте со крпа и оставете да стасува на топло 90-120мин. Потоа засечете го тестото одозгора.
Рерната вклучете ја да се загрева на 250 степени. Ставете го лебот во добро загреаната рерна, напрскајте во рерната со вода за да се направи пареа, затворете, и оставете така да се печи 20 минути (после 10 минути отворете ја на кратко рерната за да излезе пареата). Намалете ја температурата на 200 степени и продолжете со печење уште наредни 20 минути.
Извадете лебот од тавата и оставете на решетка потполно да се излади.